ورود
Shirvan sights

جاهای دیدنی شیروان

زمان برای مطالعه 6 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

شیروان، با قدمتی هفت‌هزار ساله یکی از شهرستان‌های مهم در استان خراسان شمالی است. این شهرستان بیش از 120 اثر باستانی را در خود جای داده ‌است، اما در کنار جاذبه‌های تاریخی، شیروان تعداد زیادی جاذبه‌های طبیعی هم دارد که این شهرستان را در استان خراسان شمالی تبدیل به مقصدی محبوب برای گردشگران کرده است.

شیروان، یکی از شهرهای استان خراسان شمالی است که مساحتی حدود 4هزار کیلومتر مربع دارد. از آن‌جایی که طبیعت شهرستان شیروان از دو رودخانه اترک و شاخاب تغذیه می‌شود، این شهر دارای آب‌وهوای معتدلی است و مناظر سرسبز فراوانی دارد که همین سبب پدید آمدن «جاهای دیدنی شیروان» شده است. شهرستان شیروان در دره‌ای واقع شده که اطراف آن را رود اترک و کوه‌های کپه‌داغ در شمال و آلاداغ در جنوب دربر گرفته‌اند. شیروان دارای آبشارهای خروشان و روستاهایی سرسبزی است که باعث شده‌اند تا این شهرستان جزو یکی از جذاب‌ترین مناطق گردشگری در استان خراسان شمالی باشد. با ما همراه شوید تا جاهای دیدنی شیروان را در قاب یومگ بخوانیم!

آنچه در این مقاله درباره جاهای دیدنی شیروان می‌خوانید:

آبشار اسطرخی یا آبشار شارشار

estakhri waterfall

آبشار اسطرخی، یکی از بهترین جاذبه‌های طبیعی شیروان است که متاسفانه تعداد کمی از گردشگران آن را می‌شناسند. آبشار اسطرخی در روستایی به همین نام و در 28 کیلومتری جنوب شهرستان شیروان واقع شده‌است. اما بگذارید تا کمی از روستای اسطرخی بیشتر بدانیم!
روستای زیبا و دلفریب اسطرخی، یکی از روستاهای کوهستانی استان خراسان شمالی است که در دره‌ای عمیق قرار گرفته است. رودخانه‌ای که از میان روستا می‌گذرد، بر زیبایی‌های آن افزوده است. با این‌حال آبشار اسطرخی که بلندترین آبشار شیروان است، یکی از شاهکارهای طبیعت در روستای اسطرخی به شمار می‌رود.
این آبشار با درختان تنومند سپیدار، گردو و بید در آغوش کشیده شده ‌است و به دلیل برخورد با صخره‌های سنگی اطرافش سروصدای دل‌انگیزی را به گوشتان می‌رساند. اهالی روستای اسطرخی، این آبشار را شارشار هم می‌نامند. بالای آبشار یک آسیاب آبی قدیمی قرار دارد و در اطرافش انبوهی از درختان سرسبز به چشم می‌خورد.
چشمه سهراب، درخت ارس با قدمت 1200 سال، رودخانه دائمی، دره اسطرخی، آسیاب‌های قدیمی و زیارتگاه شاهزاده عبدالرحمان از دیگر مناطق دیدنی در روستای اسطرخی هستند که بازدید از آن‌ها خالی از لطف نیست.

روستای اوغاز

Owghaz Tazeh Village

قرارگیری شهرستان شیروان در میان رودخانه‌های بسیار سبب شده ‌است تا این شهرستان دارای روستاهای سرسبز بسیاری باشد. روستای اوغاز، یکی از روستاهای دیدنی شیروان است که در 15 کیلومتری شمال شرق شیروان واقع شده‌است. این روستا که بیش از 600 سال قدمت دارد، یکی از روستاهای کهن و از جاذبه‌های تماشایی شیروان به شمار می‌رود.
روستای اوغاز، آبشار بسیار زیبایی دارد که در مسیر آن سنگلاخ‌هایی به چشم می‌خورد و تماشای جریان آب در میان این سنگلاخ‌ها بسیار دیدنی است. درختان ارس کهنسال، درخت گردوی 500 ساله و آب‌معدنی کوه کیسمار از دیگر جاذبه‌های دیدنی در روستای اوغاز هستند.

غارهای اسفیدان

شهرستان شیروان آثار باستانی زیادی را در خود جای داده است و غارهای اسفیدان یکی از این آثار دیدنی است. این غارها در ضلع شمال غربی روستای زیبای اسفیدان و بر بالای صخره‌ای که چشمه هینورد از آن می‌گذرد واقع شده‌اند. در همان نزدیکی کوهی به نام خزانه وجود دارد که بالای آن نیز غاری دیگر به نام غار خزانه راهه قرار گرفته است. اگر مسیر این غار را تا انتها طی کنید، به یک چاه دست‌کند می‌رسید که در گذشته از آن به عنوان پناهگاه استفاده می‌شده است.

دره و آبشار زو اِرم شیروان

دره زو ارم، به معنای دره بهشت است و از جاذبه‌های دیدنی شیروان به شمار می‌رود. جاذبه‌ای که هدیه زیبای طبیعت به این شهرستان و مردمان آن بوده‌ است. این دره در روستای زو ارم که از توابع بخش مرکزی شیروان است، در 28 کیلومتری جنوب شرق این شهرستان واقع شده است.
روستای زو ارم، از روستاهای قدیمی و خوش آب‌وهوا در شهرستان شیروان است و بیش از 80 چشمه در آن وجود دارد. این دره در 28 کیلومتری جنوب غربی شیروان واقع شده ‌است. زو ارم، یک منطقه ییلاقی دارد که انتهای آن به کوه‌های تخت میرزا و شخری می‌رسد. در این منطقه می‌توانید چشمه‌سارها، آبشارها، حوضچه‌های سنگی، کوه‌های سربه‌فلک کشیده، باغ‌های میوه، رودخانه‌های پر از آب و انواع گیاهان دارویی و خوراکی را بیینید. آن زمان است که متوجه خواهید شد چرا این دره را زو ارم می‌نامند.
قسمتی، گون، کمای و پونه از گیاهان دارویی است که می‌توان در این دره یافت. دره زو ارم، یک آبشار نیز به همان نام دارد که جزو دیگر زیبایی‌های این روستا به شمار می‌رود. «تپه دست‌ریز ارک» و «قزلر قلعه» از آثار تاریخی این روستا هستند.

روستای گلیان

Golian village

روستای گلیان، روستایی است که یادآور ماسوله برایتان خواهد بود. این روستا در 23 کیلومتری جنوب شیروان واقع شده است و مناظر طبیعی بی‌نظیر و رودخانه‌های پر آبی دارد. این روستا دارای طبیعتی بکر و خانه‌های پلکانی است که باعث شده گلیان نیز از روستاهای پر گردشگر مخصوصا در روزهای نوروز باشد. روستای گلیان، با داشتن غار کافر قلعه، مقبره بابا توکل گلیانی، گبرخانه، چشمه‌سارهای فراوان و باغ‌های پر درخت یکی از مناطق ییلاقی پر گردشگر در شیروان است.

قزلر قلعه

قزلر قلعه که به قلعه دختر شهرت بیشتری دارد از جاذبه‌های باستانی شیروان است. این قلعه بر روی بلندترین کوه منطقه زیدر قرار گرفته است. قلعه قزلر، بسان دیگر قلعه‌ها در ایران چهار برج در چهارگوشه خود دارد، اتاق‌های اندرونی و بیرونی، تنوری برای پخت نان، حمام و انبار از دیگر بخش‌های این قلعه هستند.قزلر قلعه، در نزدیکی روستای تاریخی زیدر، روستایی که زادگاه دانمشند بزرگ (شهاب‌الدین زیدری) است قرار گرفته است.

غارهای هنامه

Honameh cave

غارهای هنامه، مجموعه‌ای از غارهایی است که با دست کنده ‌شده‌اند. این غارها در روستایی به همین نام و در قلب کوهی قرار گرفته است. این غارها در سه طبقه و در سینه کوهی حفاری شده‌اند که قدمت آن را به قرن‌های چهارم و پنج هجری نسبت می‌دهند. گویا از این غارها برای در امان ماندن از آشوب‌ها و ناامنی‌ها استفاده می‌شده است.غارهای هنامه در جنوب روستای هنامه و در هجده کیلومتری شما شیروان واقع شده‌اند.

آرامگاه تیموری

Timurid Tomb shirvan

آرامگاه تیموری از دیگر شاهکارهای باستانی در شیروان است. این آرامگاه در 6 کیلومتری شیروان و در شمال شرقی مقبره امام‌زاده حمزه رضا قرار گرفته است. آرامگاه تیموری، شاهکاری از دوره تیموریان و محل دفن یکی از سرداران تیمور گورکانی است. این آرامگاه از خشت ساخته شده و نمایی هشت ضلعی دارد که قسمت داخلی آن چهارگوش است. بخش داخلی این آرامگاه را گچبری‌ها و کتبیه‌های فیروزه‌ای رنگی تشکیل می‌دهند که اطراف مقبره را احاطه کرده‌اند.

آتشکده قلعه سام

Sam Castle Fire Temple

آتشکده قلعه سام، در روستای چم‌بور شهرستان شیروان واقع شده‌است. این بنا که یادگاری از دوران ساسانیان است، بر بالای کوه سام واقع شده و دو برج دارد. آتشکده قلعه سام، دارای اتاق‌های نگهبانی است که در میان صخره‌ها کنده شده است. یک آتشکده که در قسمت جنوب غربی قلعه قرار گرفته و درخت‌های چنار کهنسالی که 500 سال قدمت دارند، از دیگر جاذبه‌های این قلعه هستند.

قلعه زو

قلعه زو از دیگر جاذبه‌های بکر شهرستان شیروان است. این قلعه که در منطقه‌ای کوهستانی و در ارتفاعات شمالی شیروان واقع شده است، منطقه‌ای شناخته شده در شیروان به شمار می‌رود. دره قلعه زو، چشمه انیر و قلعه تیموری که بیش از 800 سال قدمت دارند، از جاذبه‌های گردشگری در نزدیکی قلعه زو هستند.

منطقه گردشگری گلول

منطقه گردشگری گلول در 85 کیلومتری شمال شیروان قرار گرفته است و بیش از 18هزار متر مربع مساحت دارد. گلول یک منطقه حفاظت‌شده است که تنوع پوشش گیاهی و جانوری بسیار خوبی دارد. گلول 160 گونه گیاهی از قبیل ارس، کرکو، قره‌قات، تنگرس، نسترن وحشی، شیرخشت، انجیر وحشی و زرشک را در خود جای داده‌است. در حقیقت این منطقه زیستگاه حیوانات خاصی از جمله قوچ اوریال، کل و بز، پلنگ، گربه وحشی، گرگ، روباه، کفتار، شغال، تشی و سمور نیز است.
از حیوانات خاص و درختان انبوه ارس که بگذریم، منطقه گردشگری گلول دارای یک دریاچه مصنوعی نیز است که در فاصله 500 متری از پاسگاه جنگل‌بانی قرار گرفته و پرورش ماهی و قایق‌سواری از اقداماتی است که در این دریاچه صورت می‌گیرد.
چشمه خلیفه سلطان، چشمه حسین‌خان و چشمه شوی از چشمه‌های دیدنی در این منطقه گردشگری هستند. منطقه گردشگری گلول، همچنین جاذبه‌های دیدنی بی‌شماری دارد که دره‌خونی، امام‌زاده زکریا، گورستان تاریخی گبری، سنگر عوض‌بیگ و رودخانه مرزی فیروزه، بخشی از جاذبه‌های این منطقه هستند.

کلام آخر:

جاهای دیدنی شیروان اگرچه ناشناخته هستند اما به همان نسبت بکر و تحسین بر‌انگیزند. شهر شیروان از شهرستان‌های زیبا در استان خراسان شمالی و دومین شهر بزرگ این استان از نظر زیبایی و بزرگی است که هنوز برای بسیاری از ایرانیان و حتی خراسانی‌ها ناشناخته مانده است. امیدواریم با خواندن این مقاله، نگاهی دوباره به شهرستان شیروان، به عنوان یک مقصد گردشگری ایده‌آل با جذابیت‌های تاریخی، طبیعی و فرهنگی داشته باشیم.

نوشته های مشابه
دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز