ورود
tabriz museum of quran and writing

موزه‌ی قرآن و کتابت تبریز

زمان برای مطالعه 4 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

موزه‌ی قرآن و کتابت تبریز؛ موزه ای بنا شده در داخل مسجد که در آن نسخه‌های از قرآن و اشیایی نفیس از اعصار گوناگون جای گرفته است.

موزه قرآن و کتابت تبریز در سال 1380 در محل مسجد صاحب الامر تبریز افتتاح شد، در این موزه آثاری از خوشنویسان سرشناس کشورمان از جمله علیرضا عباسی، میرعماد و درویش عبدالمجید طالقانی در معرض دید همه گذاشته شده. آثار مرتبط با موضوع کتابت و خطاطی در این موزه حفظ می‌شود.با یوتراوز همراه شو و در مورد موزه قرآن و کتابت تبریز بیشتر بخوان .

در این مطلب چه موضوعاتی نوشته‌شده:

موزه قرآن و کتابت تبریز کجاست؟

برای بازدید از نسخ خطی و بسیار ارزشمند قرآن‌های قدیمی باید به‌طرف موزه‌ی قرآن و کتابت در تبریز بروی. وارد موزه که می‌شوی می‌توانی حس کنی که چطور قرآن و هنر روح را لمس می‌کنند و آرام می‌سازند.
بنای موزه‌ی قرآن و کتابت بنایی است بسیار ساده با گنبدی کوچک‌تر ازآنچه انتظار می‌رود در میان گلدسته‌هایی بلند. ساختمان موزه مسجدی بوده که در زمان صفوی و به شیوه‌ی مساجد عثمانی ساخته‌شده بود. بنایی آجری با معماری زیبا که امروز بعد از گذشتن از فراز و نشیب‌های تاریخ، ۱۹۰ اثر قرآنی را در دل خود نگه می‌دارد.
در این موزه علاوه بر نسخه‌های بسیار خوش‌خط قرآن، صفحه‌آرایی‌های بی‌نظیری را از این کتاب مقدس می‌بینی که مانند تابلویی نفیس و گران‌بها پر از نقش‌های زیبا و چشمگیر هستند؛ نسخه‌هایی از خوشنویسی اساتید بزرگ که از دیوار آویخته شده‌اند و روح تو را همراه با آیات روح‌نواز قرآن نوازش می‌کنند.
یکی از نسخه‌های ارزشمند موجود در موزه‌ی قرآن و کتابت دست خط علی‌بن‌موسی‌الرضا‌(ع) است و دیگری ردایی است که روی آن تمامی آیات قرآن نوشته‌شده است. این ردا را پیراهن قسم می‌خوانند و پزشکان در مراسم سوگند آن را بر تن می‌کردند و قاضیان دادگاه پیش از قضاوت این جامه را می‌پوشیده‌اند.

چگونه به موزه قرآن و کتابت تبریز برسم؟

interior view of the museum

برای رسیدن به موزه با خودروی شخصی به‌طرف خیابان دارایی حرکت کن و سپس به سمت میدان صاحب‌الامر برو. آنجا بنای صاحب‌الامر را جستجو کن که همان موزه‌ی قرآن و کتابت تبریز است. با اتوبوس و تاکسی‌های اینترنتی هم می‌توانی خود را به موزه برسانی.
بازدید از موزه‌ی قرآن و کتابت برای همه افراد جالب خواهد بود. دیدن قرآن و هنر در کنار آیات قرآن، دیداری تازه با این آیات است. درصورتی‌که کودکی به همراه داری می‌توانی انواع خطوط را به او نشان دهی تا از این‌همه تزیین و خط‌هایی مانند نقاشی لذت ببرد. دانشجویان رشته‌ی تاریخ اسلام و همچنین علاقه‌مندان به این تاریخ به‌خصوص علاقه‌مندان به هنر خطاطی این موزه را مانند بهشت می‌یابند. همچنین افرادی که به صفحه‌آرایی‌های کتاب‌ها توجه خاص دارند در این موزه از تماشا سیر نمی‌شوند. آنچه از همه بیشتر در اینجا می‌بینی خط است که به زیبایی روی صفحات کاغذ می‌رقصد.

مطالبی مفید برای رفتن به موزه قرآن و کتابت تبریز.

تبریز زمستانی سرد دارد و تابستانی خنک. بهار و پاییز را هم در خنکای رو به سردی می‌گذراند. ازآنجایی‌که موزه فضایی کاملا داخلی است و به بیرون کار ندارد در هرماهی از سال می‌توانی به موزه بیایی؛ اما اگر می‌خواهی که راحت و قدم‌زنان و در حین گشت‌وگذار به موزه برسی همان فصل تابستان و به‌خصوص شهریور را انتخاب کن که تبریز بهترین هوا را دارد و می‌تواند بهترین حال و هوا را برایت بسازد.
اگر می‌خواهی در حیاط موزه قدم بزنی ساعات صبح و عصر را انتخاب کن تا نور خوبی داشته باشی و همین‌طور هوای ملایم بتواند حال تو را خوب کند؛ اما اگر تنها سیر و سیاحت داخل موزه برایت مهم است هوای بیرون نمی‌تواند تاثیری بر سیاحت موزه‌ای تو بگذارد و در تمامی ساعات موزه متعلق به توست.
موزه از ساعت ۸ صبح تا ۲۰ عصر فعالیت دارد و روزهای سوگواری تعطیل است.

بعد از موزه قرآن و کتابت تبریز به کجا بروم؟

Linear Qurans

نزدیک به موزه‌ی کتابت آثار تاریخی و دیدنی دیگری هست که می‌توانی بعد از موزه به آن‌ها سر بزنی:

  • امامزاده سید حمزه: به موزه نزدیک است و علاوه بر بقعه‌ی امامزاده سید حمزه، مدرسه طلاب نیز هست.
  • موزه‌ی سفال: در خانه‌ای قدیمی متعلق به زمان قاجار مجموعه‌ای از زیباترین آثار سفالی را می‌بینی.
  • موزه عصر آهن: محوطه‌ای باستانی است که در آنجا مردگانی را همراه با وسایلشان از ۴۰۰۰ سال قبل کشف کرده‌اند و بسیار شگفت‌انگیز است.
  • مسجد جامع تبریز: واقع در مرکز بازار بزرگ تبریز است و مانند سایر مسجدهای ایرانی از کاشی‌کاری‌های زیبایی برخوردار است.
  • بازار بزرگ تبریز: در مرکز تبریز واقع‌شده و بزرگ‌ترین بازار سرپوشیده جهان است.
  • موزه مشروطه تبریز: خانه‌ای قدیمی و متعلق به دوران قاجار که بسیار زیبا و تماشایی است.
  • پل قاری:‌ پل تاریخی تبریز که بر روی مهرانه رود قرار دارد و معماری قدیمی‌اش دیدنی است.
  • استانبول قاپیسی:‌ مهم‌ترین دروازه‌ی تبریز به سمت ترکیه و استانبول بوده و قسمتی از تاریخ این شهر در کنار آن رقم خورده است.
  • کلیسای مریم مقدس: قدیمی‌ترین کلیسای تبریز است که ساخت آن به دوران ایلخانان مغول برمی‌گردد.
  • برج آتش‌نشانی تبریز: یک برج بلند آجری است که در قدیم برای دیده‌بانی و اطلاع از آتش‌سوزی در شهر استفاده می‌شده است.

در موزه‌ی قرآن و کتابت تبریز کجا عکس بگیرم؟

ساختمان و بنای موزه متعلق به دوران صفوی است. مسجدی با آجرکاری‌ها و طاق‌های زیبای عثمانی. می‌توانی قبل از ورود به موزه در فاصله‌ای دور از ساختمان بایستی و طوری قاب را ببندی که کل بنا و مسجد در پس‌زمینه‌ی عکست قرار بگیرد.
داخل حیاط موزه نیز در زیر طاق‌ها می‌توانی زیبایی معماری این ساختمان را در قاب دوربینت جای‌دهی. دیوارها و طاق‌ها و پنجره‌های مشبک همگی زیبایی خاص خود را دارند.
داخل موزه اما آثار خطاطی و ... هستند؛ بنابراین می‌توانی از هرکدام از آن‌ها که دوست داری به‌تنهایی و جداگانه عکس بگیری. این عکس‌ها زیباترین نقش و نگارها را در کنار زیباترین کلمات دنیا نشان می‌دهند؛ اما قبل از عکاسی حتما با مسئول موزه هماهنگ کن و هرگز از نور فلش استفاده نکن؛ زیرا نور فلش دوربین به آثار موزه‌ای صدمه می‌زند.

نوشته های مشابه
دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز