ورود
main view of Aali Qapu

عالی قاپو؛ ایوانی برای دیدن زیباترین چشم‌انداز نقش جهان

زمان برای مطالعه 5 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

امروز برای بازدید یکی از باشکوه‌ترین بناهای دوران صفویه به‌طرف میدان نقش جهان حرکت می‌کنیم. این بنا که «عالی قاپو» نام دارد از شاهکارهای معماری ایرانی در دوران صفوی است.

عمارت باشکوه عالی قاپو در اصل ورودی قصرهای صفویه بوده که در اطراف میدان نقش جهان قرار داشته‌اند. این عمارت که در دوران صفویه به «دولتخانه مبارکه نقش جهان» شهرت داشته، یکی از باشکوه‌ترین یادگارهای معماری ایرانی است که با وجود گذر سالیان طولانی، همچنان در کنج میدان نقش جهان خوش می‌درخشد. در ادامه مجله یوتراوز قصد دارد تا شما را با عمارت باشکوه عالی قاپو آشنا کند.

آنچه درباره کاخ عالی قاپو می‌خوانید:

Naqsh-e Jahan Square and Aali Qapu Palace

بنای عالی قاپو کجاست؟

کاخ عالی قاپو اکنون در ضلع غربی میدان و درست روبه‌روی مسجد شیخ لطف‌الله همچنان استوار ایستاده است. به دل عالی قاپو وارد می‌شویم تا با عبور از راه‌پله‌های مارپیچی که از میان ۶ طبقه‌ی این سازه عبور می‌کنند، ۴۸ متر ارتفاع این عمارت را بازدید کنیم.
به اولین راه‌پله که می‌رسیم تزیینات خوش نقش‌ونگاری که روی پله‌ها رسم شده‌اند به استقبال‌تان می‌آیند و پنجره‌ای بزرگ در هر پاگرد نور را در جلوی پایت می‌گستراند که در هر ۶ راه‌پله تکرار می‌شوند. اما در طبقه‌ی ششم آن چه از معماری صفوی باقی‌مانده با زیبایی خود نفس تو را بند می‌آورد.
ابتدا به ایوانی با ۱۸ ستون می‌رسیم، طاقی بلند روی این ستون‌ها قرار دارد که نقوش زیبای آن در چشم بازدیدکنندگان می‌درخشد. این ایوان زیباترین چشم‌انداز نقش جهان را به تو نشان می‌دهد.
پس از عبور از یک سالن فاخر با گچبری‌های زیبا و معماری چشم‌نواز، به جذاب‌ترین قسمت عالی قاپو یعنی اتاق موسیقی می‌رسیم. در اتاق موسیقی نوعی از خلاقیت را در طراحی اتاق مشاهده می‌کنیم که باعث می‌شود صدای موسیقی درحال اجرا به‌صورت طبیعی و بدون انعکاس به‌گوش برسد.
حفره‌هایی که دورتادور اطاق به‌شکل جام‌ها و صراحی‌ها به چشم می‌خورند، باعث می‌شوند انعکاس‌ها گرفته شود و صداها به صورت کاملا طبیعی و واضح شنیده شوند.

Overview Aali Qapu

چگونه به عالی قاپو برسیم؟

برای رسیدن به عمارت عالی قاپو می‌توان با خودرو شخصی به طرف میدان امام حسین و سپس به سمت خیابان سپاه حرکت کرد و در انتهای این خیابان بلند با ورودی‌های میدان نقش جهان روبه‌رو شد. متروی خلوت و اتوبوس‌های عمومی نیز گزینه مناسبی برای بازدید از عالی قاپو هستند. بعد از پیاده‌شدن در ایستگاه دروازه دولت و حدود نیم‌ساعت پیاده‌روی به میدان نقش جهان و عمارت عالی قاپو می‌رسید. آخرین راه برای رسیدن به این جاذبه، استفاده از تاکسی‌های اینترنتی است که با هزینه‌ای مناسب و سفری امن شما را از هر نقطه‌ای در شهر اصفهان به میدان نقش جهان و کاخ عالی قاپو می‌رسانند.

architecture Aali Qapu Palace

نکات مهم در بازدید از عمارت عالی قاپو

  • عمارت عالی قاپو به دلیل پله‌های بلند و طولانی نمی‌تواند میزبان سالمندان و ناتوانان جسمی و حرکتی باشد. ساختار تاریخی بنا اجازه‌ی نصب آسانسور برای این افراد را نمی‌دهد. بنابراین سالمندان و معلولین عزیز تنها می‌توانند صحن ورودی بنا را ببینند.
  • داخل بنا و به‌خصوص بر روی ایوان مشرف به نقش جهان نیز مراقبت از کودکان الزامی است.
  • بهای بلیط ورودی عالی قاپو در بهار 1398 برای هر فرد بزرگسال ایرانی 3000 تومان و برای هر فرد بزرگسال غیرایرانی 20000 تومان است.
  • ساعت بازدید از عالی قاپو هر روز از ۹ صبح تا ۱۹ عصر در شش ماه اول سال و ۹ صبح تا ۱۷ عصر در شش ماه دوم سال است و در ایام سوگواری، عالی قاپو تعطیل است. 
  • بهترین روش برای تهیه بلیط ورودی، خرید حضوری از باجه‌های بلیط است.

بهترین زمان بازدید از کاخ عالی قاپو

بهترین فصل اصفهان بهار است و بهترین ماه آن اردیبهشت. شاید به‌همین خاطر می‌توان گفت ایستادن برفراز ایوان عالی قاپو در اردیبهشت بهترین تجربه بازدید از آن است. زمانی‌که نسیم خنک بهاری صورتت را نوازش می‌کند و بوی نم باران بر دیوارها و تن این کاخ تو را به دنیایی دیگر می برد. از اواخر پاییز و فصل زمستان، سوز اصفهان برفراز این عمارت خراش سرما را بر صورتت می‌گذارد. اما در هرحال عالی قاپو گنجینه‌اش را در دل بنا دارد و در هر فصلی روشنایی روز می‌تواند زیبایی‌های آن را برایت به یک اندازه به معرض نمایش بگذارد.
ایوانی که نفسش به نفس میدان نقش جهان بسته است احوالاتش نیز با احوالات میدان تغییر می‌کند. بنابراین اگر در هر فصل دیگری غیر از بهار موفق به دیدن عالی قاپو شوید، این بنا هنرش را تمام و کمال به پای شما ارزانی می‌کند و ایوانش آسمان سرخ غروب‌های نقش جهان را در نمایی دل‌انگیز به شما هدیه می‌دهد.

بعد از عالی قاپو از کجا بازدید کنیم؟

عالی قاپو در میدان نقش جهان واقع شده است که خود به‌تنهایی یک روز زمان نیاز دارد تا همه‌ی آن را بازدید کنید. فضای داخل میدان پر است از دیدنی‌هایی که ارزش یک‌بار دیدن را دارند. پیشنهاد می‌کنیم بعد از اتمام بازدید از بنای عالی قاپو، سایر مکان‌های دیدنی میدان نقش جهان را نیز بازدید کنید.

  • بازارچه‌های صنایع‌دستی: دورتادور میدان حجره‌هایی قرار دارند که از زیباترین دست‌سازهای ایرانی از قبیل مس، مینا و قلم‌کاری را در معرض بازدید شما قرار می‌دهند.
  • مسجد شیخ لطف‌الله: روبه‌روی عالی قاپو در ضلع شرقی میدان منتظرتان نشسته تا شما را با کاشی‌کاری و معماری بی‌نظیرش مسحور کند.
  • مسجد امام: ضلع جنوبی نقش جهان را با گنبد و مناره‌ای به‌نام خود کرده است. معماری بی‌نظیرش شما را برای ساعت‌ها از دنیای خود جدا می‌کند.
  • مسجد مقصودبیک: مردم به آن مسجد ظلمات نیز می‌گویند که در ضلع شمال شرقی نقش جهان واقع شده است.
  • سردر قیصریه: در ورودی اصلی بازار اصفهان در میدان نقش جهان واقع است. راسته‌های اصلی و فرعی زیادی در این بازار وجود دارد که از میان آنها می‌توان به سماورسازها، مَخلص، مقصودبیک، هارونیه، نیم‌آورد گلشن، شَله و ... اشاره کرد.
  • دروازه‌های چوگان: ستون‌های کوتاهی در ضلع جنوبی و شمالی میدان نقش جهان قرار دارند که یادگار ورزش چوگان هستند.
  • موزه عصارخانه‌ی شاهی: در قدیم برای روغن‌گیری بوده و امروز از سه بخش تیرخانه،‌ گرم‌خانه و انبار تشکیل شده است.
  • توحیدخانه: پشت عمارت عالی قاپو قرار دارد و قدیم مطبخ و زندان کاخ بوده است و امروز حیاط دانشکده‌ی معماری دانشگاه هنر اصفهان است.
  • در نزدیک میدان نقش جهان نیز شاهکارهای دیگری مانند کاخ هشت‌بهشت، کاخ چهلستون، مدرسه جده کوچک و جده بزرگ نیز منتظر قدم‌هاتان ایستاده‌اند.
Aali Qapu at night

کدام قسمت عمارت عالی قاپو برای عکاسی مناسب است؟

برای عکاسی در بنای عالی قاپو رعایت چند نکته بسیار ضروری است. نور فلاش دوربین می‌تواند برای نقاشی‌های کاخ مشکل ایجاد کند. همین‌طور استفاده از مونوپاد یا تجهیزات دیگر ممکن است آسیب‌هایی به این بنای تاریخی وارد کند. به‌همین خاطر بهتر است حفظ عکس در دوربین برابر با محافظت از میراث فرهنگی باشد و همین‌طور باعث ایجاد مزاحمت برای بازدیدکنندگان نشود.
اکنون عالی قاپو منتظر قاب‌های زیبای شما است. ابتدا به طبقه‌ی ششم و روی ایوان بروید. در این قسمت می‌توانید زیباترین عکس‌ها را از مسجد شیخ لطف‌الله و همچنین مسجد امام و میدان نقش جهان در گوشی موبایل یا دوربین خود ثبت کنید. علاوه‌بر این هنگامی که از سقف ایوان یک نمای پانوراما را در قاب دوربین یا گوشی خود ثبت می‌کنید، زیباترین جلوه‌ی کاخ عالی قاپو را عکاسی کرده‌اید.
پس از آن نوبت می‌رسد به گچ‌بری‌های سالن فاخری که پیش از اطاق موسیقی به استقبالتان می‌آیند. رنگ این گچ‌بری‌ها بسیار خاص و زیبا است، رنگی شبیه به رنگ غروب آسمان دارند اما بارها کم‌رنگ‌تر از نارنجی. این گچ‌بری‌ها پیش از ورود به سالن شروع می‌شوند و گچ‌بری‌های توامان با نقاشی‌های زیبا در دل سالن به اوج زیبایی خود می‌رسند. اتاق موسیقی نیز خود یعنی ثبت معجزه‌ی معماری در قاب دوربین! یادتان باشد برای عکاسی تبلیغاتی در عالی قاپو نیاز به دریافت مجوز دارید.

نوشته های مشابه
  • موزه عصارخانه شاهی اصفهان

    موزه‌ها، صفحات دفتر تاریخ هستند. قدم‌ زدن در لابه‌لای این صفحات و مشاهده آثار به‌جا مانده از نسل‌های قدیم و سبک زندگی‌شان، دانش و آگاهی ما را نسبت به شناخت فرهنگ‌های مختلف بالا می‌برند. موزه عصارخانه شاهی هم یکی از آنهاست. معرفی و اطلاعات بازدیدش را در متن زیر بخوانید.

  • جاهای دیدنی اصفهان

    این جمله قدیمی را حتما شنیده‌اید که می‌گوید «اصفهان نصف جهان» است. این شهر، زمانی پایتخت باشکوه شاهنشاهی ایران در دوران صفوی به‌خصوص شاه عباس بوده و امروز سرشار از یادگاری‌های تاریخی است که قدمت برخی از آن‌ها حتی به ایران قبل از اسلام برمی‌گردد. در این مقاله لیست کامل جاهای دیدنی اصفهان را در این مقاله بخوانید!

  • بهترین هتل های اصفهان

    قصد سفر به نصفِ جهان کرده‌اید؟ باید فکری برای اقامت شبانه‌تان کنید؟ بهترین هتل‌های اصفهان را می‌شناسید؟ هتلی سنتی را می‌پسندید یا اقامتگاهی کوچک در محله‌ای بی‌هیاهو؟ هتل آپارتمانی ارزان یا هتلی مدرن با همه‌ی تشریفات و تزیینات؟

دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز